Markowe wędrówki.

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
marekw

Re: Markowe wędrówki.

Postautor: marekw » 2025-08-06, 17:53

Dobromił pisze:
marekw pisze:Po drodze naszło mnie iść do Węgierskiej Górki z Kotarnicy,bo miałem dobry czas.Ale nie znałem połączeń z Węgierskiej G. do Żywca i nie ryzykowałem.

PKP bardzo często jeździ po remoncie torów.

Zapomniałem,że tam jest stacja i myślałem bardziej o busach.Właśnie sprawdziłem rozkład i pociągów od groma.Przyda się na przyszłość.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-08-06, 17:58

W przyszłym tygodniu tam jadę bunkry obejść.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-08-06, 17:59

marekw pisze:
Dobromił pisze:
marekw pisze:Po drodze naszło mnie iść do Węgierskiej Górki z Kotarnicy,bo miałem dobry czas.Ale nie znałem połączeń z Węgierskiej G. do Żywca i nie ryzykowałem.

PKP bardzo często jeździ po remoncie torów.

Zapomniałem,że tam jest stacja i myślałem bardziej o busach.Właśnie sprawdziłem rozkład i pociągów od groma.Przyda się na przyszłość.

Natomiast znowu przedłużyli czas budowy nowych torów do Suchej.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2025-08-06, 18:25

Do kiedy przedłużyli ?
Czekam, aż ten remont się wreszcie skończy. Mając nadzieję na sensowne połączenia do Suchej. Wtedy miałbym większe możliwości pochodzić w okolicach Lachowic, Stryszawy i samej Suchej.

P.s. Bezpośrednie okolice dworca PKP z pewnością nie są wizytówką Żywca. Zresztą w Tychach podobnie.
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-08-07, 07:42

Tu odpowiedź dla kolegi w sprawie przesunięcia terminu oddania linii kolejowej Żywiec-Sucha Beskidzka.

– Zawarliśmy dodatkową umowę z wykonawcą na remont 11 obiektów inżynieryjnych na tej linii kolejowej, które projektowane były przez inny podmiot w ramach osobnego zamówienia. Oddanie trasy do ponownej eksploatacji planujemy na koniec 2026 roku – poinformowała nas Dorota Szalacha z zespołu prasowego spółki PKP PLK.
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-08-12, 18:38

Przynajmniej raz w roku spędzam czas na noclegu w górach.Przeważnie śpię w ogólnodostępnych chatkach lub wiatkach.Tym razem wybór padł na hamak.Swój biwak uskuteczniam na zarastającej,ale jeszcze widokowej porębie pod szczytem Jałowca.Moja miejscówka.
Obrazek
Widoki z niej.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze kilka.
Obrazek
Obrazek
Pomału kończy się dzień.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Spało się dobrze.Poranek rześki.W oczekiwaniu na wschód.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Snują się poranne mgiełki.
Obrazek
Obrazek
Piękny poranek.
Obrazek
Obrazek
Jest.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie mogło zabraknąć.
Obrazek
Dziękuję za przeczytanie.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-08-12, 19:33

Bardzo proszę. Rześkie poranki to jest to.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-08-12, 21:45

Fajny pomysł. Fajne miejsce :)
Nie bałeś się wilków?
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-08-12, 21:50

To chyba moja ulubiona spomiędzy twoich ostatnich relacji! :) Aż się psyk cieszy na widok hamaka i ogniska! Piecyk sam zbudowałeś czy udało ci sie znalezc miejscówkę z juz gotowym?

Przynajmniej raz w roku spędzam czas na noclegu w górach.Przeważnie śpię w ogólnodostępnych chatkach lub wiatkach.

Bardzo piękna tradycja! Warto by ją karmić, pielęgnować, aby rosła, tłusła i się namnażała np. na raz w miesiacu :D
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-08-13, 08:36

Sebastian pisze: Rześkie poranki to jest to.

:piwo
sprocket73 pisze:Nie bałeś się wilków?

Ziarno niepokoju zasiał znajomy busiarz,miałem je gdzieś za plecami.Całą noc paliło się ognisko,więc byłem bezpieczny.Chyba :D .

buba pisze:To chyba moja ulubiona spomiędzy twoich ostatnich relacji! :) Aż się psyk cieszy na widok hamaka i ogniska! Piecyk sam zbudowałeś czy udało ci sie znalezc miejscówkę z juz gotowym?

Przynajmniej raz w roku spędzam czas na noclegu w górach.Przeważnie śpię w ogólnodostępnych chatkach lub wiatkach.

Bardzo piękna tradycja! Warto by ją karmić, pielęgnować, aby rosła, tłusła i się namnażała np. na raz w miesiacu :D

Dzięki za dobre słowo :lol .Piecyk to moje dzieło.Tam to jeszcze nikt nie nocował,wszyscy walą na szczyt Jałowca.Ja to już za stary jestem.Dwa razy w ciągu roku wystarczy.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-08-13, 13:29

Piękny wypad Ci się trafił i wschód słońca udał. A jak z wygodą spania w hamaku?
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-08-13, 16:13

Wiolcia pisze:Piękny wypad Ci się trafił i wschód słońca udał. A jak z wygodą spania w hamaku?

Dość długo polowałem na ciepłom noc i siadło.Do spania w hamaku jestem nauczony,więc dla mnie to przyjemność.Ważne to dobry śpiwór i tarp w razie kiepskiej pogody.W tą noc nie rozkładałem.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-08-13, 19:44

Kolega kiedyś wybrał się z hamakiem w góry i tak mu było w nim niewygodnie, że w końcu położył się pod nim, na ziemi. Jestem ciekawa, czy dla mnie byłoby to na dłuższą metę wygodne.
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-08-14, 04:30

Ja pierwszą próbę spanie w hamaku odbyłem na podwórku.Było mi tak niewygodne,że po dwóch godzinach poszedłem spać do domu :lol .Ważne by hamak powiesić na odpowiedniej wysokości i dobrze napiąć.Nie da się spać na plecach bo strasznie boli kręgosłup,można na boku lub metoda brazylijska.Ja od strony gdzie nogi wieszam go odrobinę wyżej bo śpiwór i hamak śliski,a jak się zjeżdża całą noc to denerwujące.Udanych prób.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-08-14, 06:30

Co to jest metoda brazylijska?