Sprawy techniczne itp.

Tutaj możesz zgłosić wszelkie problemy, propozycje i zadawać pytania dotyczące funkcjonowania serwisu.
Tutaj też przywitasz się z wszystkimi :)
Mirek

Postautor: Mirek » 2015-09-24, 10:07

:---/
Ostatnio zmieniony 2024-06-23, 21:51 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Vision

Postautor: Vision » 2015-09-24, 10:50

Fakt jest tylko jeden.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-09-24, 10:53

Raz za czas idę obciąć łeb. Fryzjerki zawsze zapewniaja tego typu prasę.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Mirek

Postautor: Mirek » 2015-09-24, 12:25

A to nie byla Krakowska sucha? :usm Bo mogła być śmiertelna ofiara. :ryb
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-11-18, 12:51

klikając na "ostatni post" albo "nieprzeczytanie posty" w danym temacie często przerzuca mi nie do tekstu, ale pod tekst - tak jakby już do szybkiej odpowiedzi. W efekcie muszę przesuwać forum do góry.

Już tak kiedyś miałem na kilku forach, nie wiem czy tu też, ale to był jakiś błąd, który potem wyeliminowano.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
laynn

Postautor: laynn » 2015-11-18, 12:53

Też tak mam. Tylko jakoś nie zwracałem na to uwagę.
Vision

Postautor: Vision » 2015-11-19, 07:07

Wczoraj testowałem i też czasami tak mi się dzieje, nie powiedziałbym, no ale w większości przypadków jest ok. I wątpię, że będzie dało się coś z tym zrobić :/ Prawdopodobnie jest to związane z modyfikacją do tego forum, która przepisuje adresy internetowe do tematów i do postów na bardziej przyjazne dla wyszukiwarek. No ale tak to już jest z modyfikacjami czasami, że nie zawsze działają w 100%. W końcu robią je amatorzy, w dodatku przeważnie za darmo. ;) Zresztą całe to forum jest też modyfikacją z oryginalnego phpBB, którą też wykonał za darmo jakiś programista z Krakowa. Jak już pisałem i tak będzie trzeba kiedyś raczej przejść na standardowe phpBB, bo ono jest na bieżąco uaktualnione o wiele lepiej niż to forum. ;) No ale jeszcze zobaczę, czy czegoś nie da się z tym zrobić.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-11-19, 12:41

mam nadzieję, że przechodzenie na inny silnik nie będzie oznaczało zaczynanie od nowa, bo to będzie wtedy bez sensu...
Vision

Postautor: Vision » 2015-11-19, 13:56

Nie no, jak się zrobi, to już porządnie, ale póki co to trochę odległy temat, bo właśnie muszę kształcić swój kunszt fotograficzny. ;) :dev
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-11-19, 13:57

Vision pisze:ale póki co to trochę odległy temat, bo właśnie muszę kształcić swój kunszt fotograficzny.

Proponuję rzucić temat techniczny:

"Czy wolno na konkursy dawać zdjęcia podkręcane?"
Ostatnio zmieniony 2015-11-19, 13:57 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-11-19, 14:03

Vision pisze:Nie no, jak się zrobi, to już porządnie

pytam, bo kilka razy była sytuacja, że chciano zmieniać silnik, ale okazało się, że nie można przenieść zawartości... i "dorobek" kilku lat, często wartościowe relację, zdjęcia (poza tymi podkręconymi ;)), wspomnienia itp. miał iść do piachu... w bawienie od nowa to już nie miałem ochoty.
Vision

Postautor: Vision » 2015-11-19, 21:54

Dobromił pisze:"Czy wolno na konkursy dawać zdjęcia podkręcane?"

A będziesz sędzią i wyznaczał to granicę i kwalifikował te zdjęcia? ;)

Pudelek pisze:pytam, bo kilka razy była sytuacja, że chciano zmieniać silnik, ale okazało się, że nie można przenieść zawartości...

Nie, no jak już coś takiego będę robił, to najpierw to sobie przetestuję wcześniej, żeby mieć pewność że działa, czyli zrobi się kopie forum, przeniesie w inne miejsce, a to zostawi. Jak wszystko pójdzie sprawnie, to wtedy się dopiero drugi raz to zrobi i podmieni, w razie czego, zawsze też kopię tego mogę sobie zostawić. ;)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2015-11-20, 07:56

Vision pisze:A będziesz sędzią i wyznaczał to granicę i kwalifikował te zdjęcia?

Niegodnym !!!!

Ale zdjęcie na wrzesień wyślę :D

Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-11-28, 03:14

Vision, mógłbyś coś zrobić z marnowaną przestrzenią ekranu? Dotyczy to nie tylko pola memo dla szybkiej odpowiedzi, edycji postu czy nawet wiersza wiadomości SB. Zawsze te kilkaset pikseli szersze pole ułatwi podgląd wpisu, np. obecne pole "szybkiej odpowiedzi":
- przyciski [B], [I], ... przenieść na lewą, pustą stronę, można tam też dodać cytowanie selektywne, opcje,
- pole memo rozszerzyć o około 300 pikseli /wyrównać z prawej/
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Vision

Postautor: Vision » 2015-11-29, 23:31

Próbowałem kiedyś to okno szybkiej odpowiedzi przerobić, no ale wcale to dobrze nie wyglądało, jak było na cały ekran. ;) I nie wiem czy by reszta była z tego zadowolona, bo wg mnie i nie tylko mnie, ale tych wszystkich co tworzą strony internetowe, jednak zalecają, żeby tekst nie rozlewał się po całym ekranie od lewa do prawa, bo to się dosyć uciążliwie potem czyta, jak trzeba skakać wzrokiem po całym ekranie, a tak się skupiasz na jakiejś tam kolumnie i szybko przeskakujesz linijka po linijce i tak szyja nie boli. ;)

Okno każdej odpowiedzi i tej szybkiej i zwykłej, edycji posta również. Idzie sobie myszką rozciągać i robić sobie jakie duże Ci się podoba. ;) Możesz nim wyjechać nawet poza forum ;) O np. tak.

Obrazek

:)

W każdym rogu takiego okna, na dole po prawej, masz takie dwie ukośne kreseczki, czy tam mały trójkącik i jak za niego złapiesz myszką, to sobie możesz powiększać, jak Ci się podoba. Więc nie widzę sensu, za bardzo tego zmieniać. ;)

Co do przycisków, to też nie wiem czy jest sens coś dodawać do szybkiej odpowiedzi, dlatego też to się tak nazywa, bo jest to okrojona wersja odpowiedzi. Jakieś opcje może i warto byłoby tam dodać, ale nie wiem czy akurat selektywne cytowanie, bo cytuje się i tak bezpośrednio z posta przyciskiem i cytat sam wskakuje do tego okna. Więc po co robić przycisk cytowania jakby podwójnie. Wtedy będziesz musiał zaznaczać tekst, gdzieś na górze ekranu i zjeżdżać na dół do szybkiej odpowiedzi, żeby go zacytować. Chociaż przy długich postach, jakiś sens może i by to miało, bo przy długich postach, cytując tekst ze środka posta trzeba się cofnąć do góry, a tak by można zjeżdżać w dół do okna szybkiej odpowiedzi. no ale to jedyna różnica, albo w dół, albo do góry. ;) No ale można nad nim czy innymi pomyśleć jakbyście chcieli. Mi to szczerze mówiąc, bardziej tam brakuje przycisku "Youtube". :D
Ostatnio zmieniony 2015-11-30, 00:04 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.