Fajny film wczoraj widziałem(am)
chwastek pisze:Ale historia, i ten kawałek z historii, też interesujący.
No i ten romans Marty Moraczewskiej.
Jak chcesz kawałek historii i ciekawy wątek romantyczny, to oglądnij sobie "Krzyk kamienia" Wernera Herzoga. Pomysł na scenariusz podsunął Herzogowi Reinhold Messner, nawiązując do rywalizacji Cesare Maestri i Toniego Eggera. Młody wilczek vs. stary wyga. I kobieta pomiędzy nimi. Z tym, że na wstępie uprzedzam. To kino wymagające samodzielnego myślenia.
darkheush pisze:Z tym, że na wstępie uprzedzam. To kino wymagające samodzielnego myślenia.

Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- Tatrzański urwis
Nauka spadania - kapitalny film, dawno mi się tak dobrze nie oglądało
W sumie nie wiedziałem czego się spodziewać, czy komedii czy poważnego dzieła o poważnych sprawach, ale świetnie to połączyli.
A Brosnan znakomity, uwielbiam tego aktora (poza jego śpiewem w Mamma Mia, gdzie wyglądało jakby miał problemy z przepukliną
). Kiedyś bym się w ogóle nie spodziewał, że tak dobrze będzie się sprawdzał w scenach i komicznych i poważnych.
Za to jakiś czas temu "Zniewolony", niby główny Oscar, jakoś mnie nie zachwycił...

A Brosnan znakomity, uwielbiam tego aktora (poza jego śpiewem w Mamma Mia, gdzie wyglądało jakby miał problemy z przepukliną

Za to jakiś czas temu "Zniewolony", niby główny Oscar, jakoś mnie nie zachwycił...
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
- Tępy dyszel
Trochę stary ale bardzo ciekawy dokument o życiu słowackich Romów:
http://www.youtube.com/watch?v=JtDwY4igcKw
Osiedle bloków w Koszycach, postawa roszczeniowa nie wiadomo na jakiej podstawie i Romka nie mogąca znaleźć pracy bo jest ....Romką...to zapamiętam z tego ,,obrazu"......
Osiedle bloków w Koszycach, postawa roszczeniowa nie wiadomo na jakiej podstawie i Romka nie mogąca znaleźć pracy bo jest ....Romką...to zapamiętam z tego ,,obrazu"......
Kapitan Bomba pisze:Trochę stary ale bardzo ciekawy dokument o życiu słowackich Romów:
Z tym osiedlem (Lunik 9 jak się nie mylę) to są od ponad 30 lat duże problemy.
Już w latach 90 opowiadał mi kolega (mieszkaniec Koszyc) jak to wyglądało już wtedy.
Ludzie nielegalnie postawili mur, który oddzielał ich parkingi od tego osiedla.
A teraz ostatnio przeczytałam w SME (które staram się czytać regularnie, aby sobie szkolić język) jak to z Austrii, Szwajcarii, Czech i Hiszpaniii przyjechali ludzie burzyć ten mur:
http://romovia.sme.sk/c/7385585/zahrani ... romom.html
Basia Z. pisze:jak to z Austrii, Szwajcarii, Czech i Hiszpaniii przyjechali ludzie burzyć ten mur:
to trochę przypomina mi pewną panią "dziennikarz" z katowickiej GW, która oburzała się, że ludzie domagali się, żeby z autobusu wyrzucić śmierdzącego bezdomnego, bo tak cuchnął, że nie szło z nim jechać. Po czym okazało się, że pani redaktor w tym autobusie nie było i nie mogła nacieszyć się tymi wyziewami i broniła tego pana korespondencyjnie.
Proponuję owym burzycielom muru, żeby zabrali koszyckich Romów do siebie i tam niech ich resocjalizują, skoro tak bardzo im zależy na tym. Albo zajmą się najpierw gettami ten nacji w swoich krajach i zobaczymy co zwojują. W Polsce tak naprawdę Cyganie są mało widoczni, bo jest ich mało, za to w Słowacji to zupełnie inna bajka. Zresztą według niektórych statystyków za kilkadziesiąt lat Słowacja może stać się państwem z romską większością - to dopiero będzie ciekawie

Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!