No czyli jednak to co napisałem o standaryzacji tych testów to prawda i to bardziej niż się spodziewałem. Ale też potwierdza to, jak to jest robione na odp...
Teraz na szybko znalazłem, że faktycznie minister zdrowia coś takiego powiedział, kiedyś tam...
Pod koniec października Minister Zdrowia Adam Niedzielski poinformował, że testy antygenowe są taką samą podstawą do stwierdzenia zakażenia koronawirusem jak wymaz z dróg oddechowych RT-PCR, co umożliwia szybsze testowanie osób z objawami.
Ale w Niemczech jestem pewien na 100%, że ten test podstawą choroby i kwarantanny nie jest, trzeba zrobić tez PCR na pewno, żeby odbyć kwarantannę. Więc jak widać w różnych krajach różnie się liczy liczbę chorych, ze zgonami pewnie jest podobnie...
Tak swoją drogą to jeszcze niezłą kasę trzepią te firmy testowe...
Test antygenowy COVID - cena
Cena testu antygenowego na platformie uPacjenta to 129 zł. Można go zamówić tak jak inne usługi na naszej stronie, a w wybranym terminie przyjedzie do Ciebie specjalista, by pobrać materiał do testu.
Koszt pobrania wymazu i poddanie próbki badaniom w Medicover rozpoczyna się od 150 złotych (lub 142,50 zł ze zniżką MediClub), w zależności od miejsca, w którym wykonywane jest badanie. Wynik testu antygenowego dostępny jest także w języku angielskim.
Przecież ten test każdy może sam sobie zrobić i niepotrzebny do tego jest żaden specjalista.

Do testu jest dołączona instrukcja obsługi, grzebiesz sobie sam 2-3 sekundy w nosie. Co najważniejsze z wyczuciem, a nie jak czasem specjalista, który chce Ci przez nos oko wydłubać. A na instrukcji wyraźnie pisze, że wystarczy włożyć patyczek 2 cm wgłąb nosa, a nie 8 czy 10.

Zanurzasz patyczek w płynie na jakiś tam czas po czym wlewasz płyn na kasetkę i tyle. Nie wiem ile ten test kosztuje w Biedronce, Lidlu czy aptece, chociaż w Polsce chyba dosyć drogo, bo rzuciłem okiem w neta i niby 50 zł sztuka. Ja w Niemczech te testy w Lidlu kupowałem za 89 centów/szt. A 5 testów była za niecałe 4 euro. Czyli jeden test około 4 zł. W Polsce chyba sporo drożej, ale jak tam za 4 zł był test, to w hurcie musi on kosztować dosłownie grosze.