Basia Z. pisze:No dokładnie, ale na Słowacji raczej nie zamierza się poprawić (wybory parlamentarne mają tam mieć na wiosnę 2016, a Fico nadal jest bez konkurencji)
tyle, że Fico nie ma swojego prezydenta. To jednak jest pewien czynnik stopujący dla partii tworzącej samodzielnie rząd.
Dobromił pisze:Ale teraz będą kradli na tacę.
teraz to już nie będą musieli kraść, bo wszystko dostaną... na tacy
Vlado pisze:Mimo iż nie jestem ich wyborcą, uważam, że lewica powinna mieć swoje miejsce w parlamencie.
przecież ma miejsce w parlamencie! PiS to jest typowa lewica, jeśli chodzi o gospodarkę. Na klęczkach w kwestiach światopoglądowych, ale gospodarczo to ZL był bardziej liberalny niż ekipa Kaczora.
Basia Z. pisze:Tak poza tym, to wolę aby PiS rządził samodzielnie, wtedy nie będzie miał na kogo zwalić niepowodzeń.
zwalą na Unię, która nie lubi polskich patriotów. Albo na tak fatalny stan finansów państwa odziedziczonych po PO, że nawet PiS nie dał tu rady. Wachlarz kozłów ofiarnych jest nadal duży.
Natomiast monorządy jednej partii oznaczają, iż jest niestety duża szansa na 4 lata narodowych socjalistów u koryta. Potem oczywiście kolejne wybory mogą ich zmieść, w jakim jednak będzie wówczas stanie państwo to nikt dziś nie przewidzi... Możemy mieć drugą Grecję, bo realizacja nawet części pomysłów wyborczych plus PiSowscy eksperci budżet rozwali kompletnie...
W 2005 PiS był w koalicji i kiedy ta się rozsypała został wyeliminowany z rządzenia na 7 lat. Teraz nie ma się co rozsypać, mało prawdopodobne aby posłowie PiSu przeszli gdzieś indziej...
Vlado pisze:Sondaże przed i po przedwyborczej debacie:
Razem, podobnie jak od dawna Kukiz, śmierdzą sprytną rozgrywką PiSu aby osłabić PO i resztki lewicy
Do tego jeszcze pożyteczni idioci z GW złapali haczyk i lansowali brodacza tak mocno, że w efekcie mamy prawdopodobne rządy absolutne
Tyle, że ja sądzę, że PiS zacznie od rzeczy najprostszych i mało kosztownych: całkowity zakaz aborcji, in vitro, walka z dżenderem i "ochrona polskich rodzin". O tym już od rana trąbi Terlikowski. Nie wiem jak ma wyglądać ta ochrona, może zakaz rozwodów jak do niedawna na Malcie?