Literatura faktu
"Mentalista Hitlera" Posadas Gervasio.
Bardzo dobra książka o czasach przejęcia ( teoretycznie w sposób demokratyczny ) władzy przez NSPAD. W książce występują w 90 procentach same postacie historyczne. Sporo cytatów, prawdziwych wydarzeń. Gdyby w tych cytatach nie używać nazw, nazwisk z tamtej epoki to byłyby teksty żywcem wyrwane z np. Polski drugiej dekady XXI wieku. Czyli wszystko już było, zmieniają się tylko osoby.
Bardzo dobra książka o czasach przejęcia ( teoretycznie w sposób demokratyczny ) władzy przez NSPAD. W książce występują w 90 procentach same postacie historyczne. Sporo cytatów, prawdziwych wydarzeń. Gdyby w tych cytatach nie używać nazw, nazwisk z tamtej epoki to byłyby teksty żywcem wyrwane z np. Polski drugiej dekady XXI wieku. Czyli wszystko już było, zmieniają się tylko osoby.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- _Sokrates_
- _Sokrates_
Dziś skończyłam "27 śmierci Toby'ego Obeda" Joanny Gierak-Onoszko. Mocna, świetnie napisana (autorka była uczennicą Tochmana) i wciągająca mimo trudnego tematu. Kanada, jakiej nie znamy. Kraj, w którym odbierano siłą rdzennym narodom dzieci i umieszczano w szkołach z internatem prowadzonym często przez duchownych przeróżnych kościołów. O nadużyciach i mierzeniu się z traumą (dzieci po takich szkołach nazywa się w Kanadzie ocaleńcami). O białych, którzy chcieli cywilizować dzikusów i o niechlubnej roli kościoła, którego mechanizmy działania były/są podobne - czy w dalekiej Arktyce, czy w kraju nad Wisłą. Zdecydowanie warto przeczytać!
Od siebie polecam
Ossendowski Antoni Ferdynand Cień ponurego Wschodu
O tym, jak i dlaczego powstał komunizm/bolszewizm i na jakim gruncie socjologiczno/społecznym wyrósł.
Ossendowski Antoni Ferdynand Cień ponurego Wschodu
O tym, jak i dlaczego powstał komunizm/bolszewizm i na jakim gruncie socjologiczno/społecznym wyrósł.
Ostatnio zmieniony 2020-05-08, 10:18 przez Flak, łącznie zmieniany 2 razy.
Katarzyna Surmiak-Domańska "Ku Klux Klan. Tu mieszka miłość".
Książka stała prawie pięć lat na mojej półce i pewnie znowu, szukając nowej lektury, przeszłabym obok niej obojętnie, gdyby nie ostatnie wydarzenia w USA. Stwierdziłam, że dam jej szansę, choć o Stanach raczej nie czytam, wolę azjatyckie tematy.
I to był strzał w dziesiątkę. Wciągnęło mnie od pierwszych stron. Ciekawy, dobrze napisany reportaż. Autorka uczestniczy w zjeździe jednej z grup Ku Klux Klanu, który w Stanach ma się całkiem dobrze. Rozmawia z uczestnikami, pokazuje mentalność ludzi Pasa Biblijnego, a jednocześnie przybliża historię stowarzyszenia. Od początków, czyli tak naprawdę głupiego żartu sześciu znudzonych chłopaków z Południa po kolejne wcielenia organizacji (obecna jest trzecią jej reaktywacją ).
Warto!
Książka stała prawie pięć lat na mojej półce i pewnie znowu, szukając nowej lektury, przeszłabym obok niej obojętnie, gdyby nie ostatnie wydarzenia w USA. Stwierdziłam, że dam jej szansę, choć o Stanach raczej nie czytam, wolę azjatyckie tematy.
I to był strzał w dziesiątkę. Wciągnęło mnie od pierwszych stron. Ciekawy, dobrze napisany reportaż. Autorka uczestniczy w zjeździe jednej z grup Ku Klux Klanu, który w Stanach ma się całkiem dobrze. Rozmawia z uczestnikami, pokazuje mentalność ludzi Pasa Biblijnego, a jednocześnie przybliża historię stowarzyszenia. Od początków, czyli tak naprawdę głupiego żartu sześciu znudzonych chłopaków z Południa po kolejne wcielenia organizacji (obecna jest trzecią jej reaktywacją ).
Warto!
Na razie szukam "Missisipi w ogniu", filmu inspirowanego morderstwem opisanym w książce. W sumie klasyk, ale jeszcze nie widziałam.
Ostatnio zmieniony 2020-06-22, 19:39 przez Wiolcia, łącznie zmieniany 1 raz.