Quiz Góry Polski
Wiolcia pisze:I ten ostatni jest prawidłowy! To Górków Wierch, miejsce znane narciarzom przyjeżdżającym do Jurgowa. Obok ławeczki jest karczma i wyciąg. Według niektórych źródeł to najwyższy szczyt polskiej części Spiszu (gdy podejdzie się kawałek w górę).
"Magura Spiska
Najwyższy punkt w granicach Polski ma zerową wybitność, tj. leży na grani która zwieńczona jest już na Słowacji. Tym punktem jest Górków Wierch (1046 m) na granicy polsko-słowackiej.
Najwyższym szczytem w granicach Magury Spiskiej jest natomiast Dudasowski Wierch, który wg geoportalu ma wysokość 1037.8 m. Drugim w kolejce szczytem jest Kurasówka (Kuraszowski Wierch), niższy od Dudasowskiego o zaledwie 20 cm."
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Żurawnica z Polany Gałasie. Mam niemal identyczne zdjęcie z tym, że na moim coś widać, a Twoje musiałem rozjaśniać . Naprowadził mnie jeden szczegół, mianowicie na Twoim w powiększeniu na tle nieba widać komin chałupy (po prawej kadru), w której przeczekiwaliśmy "Noc zaginionych"
Ostatnio zmieniony 2023-05-25, 16:12 przez darkheush, łącznie zmieniany 2 razy.
No jasne, że Żurawnica i że z Gałasi. A zdjęcie zdało mi się klimatyczne. W razie czego (nie wiem, czemu - niektórzy są uprzedzeni i uważają moje zagadki za trudne ) miałam dać zdjęcie bardzo do Twojego podobne. Tzn. z tego samego miejsca i kolorowe już.
Zawsze trzeba iść. Jak się nie ma gdzie - tym bardziej.