Quiz Historia Gór
Stramberk i stramberskie uszy jako słodkości. Ale myślałam, że chodzi o polskie miasto, więc nawet nie odgadywałam zagadki.
Ostatnio zmieniony 2020-01-05, 19:45 przez Wiolcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Wujek podaje odpowiedzi, ale nie wiem, którą wybrać - https://www.google.com/search?sxsrf=ACY ... CAs&uact=5
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Ponieważ pani/panna/ dakOta jest od dłuższego czasu niedysponowana i nie widzi poprawnej odpowiedzi, zatem zadam zagadkę, by nie wstrzymywać konkursu. Dla potwierdzenia dorzucam foto obelisku obok Hali Łabowskiej - wtedy nie udało mi się nadrobić godzinnego opóźnienia za nes_ską, bo zbyt dużo jadłem w schroniskach na Hali Łabowskiej i w Cyrli (pychota) w Dniu Kobiet 2015-03-08.
Zagadka: Para późniejszych noblistów wybrała się na pewną górkę (4 lata później otrzymała nagrodę Nobla).
Podać nazwę góry oraz noblistów.
Zagadka: Para późniejszych noblistów wybrała się na pewną górkę (4 lata później otrzymała nagrodę Nobla).
Podać nazwę góry oraz noblistów.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Nie szperajcie po necie, wymieńcie noblistów, o których słyszeliście (nie uznaję dziedzin: literatury ani pokoju) oraz pochwalcie się zdobyczami górskimi. Wymieszamy i będzie odpowiedź.
Kto będzie chciał się bawić, to proszę bardzo - nie przeszkadzam w quizach.
Odpowiedź: Rysy w 1899 roku oraz Maria Skłodowska-Curie i Prerre Curie (nobliści z 1903 roku).
Odpowiedź: Rysy w 1899 roku oraz Maria Skłodowska-Curie i Prerre Curie (nobliści z 1903 roku).