Nowa Korona Polskich Gór

Dyskusje o górach, turystyce górskiej itp.
Awatar użytkownika
_laynn

Nowa Korona Polskich Gór

Postautor: _laynn » 2025-03-15, 11:08

Czyli wpis na podstawie przewodnika, który właśnie wczoraj do mnie doszedł.
Od razu zaznaczę, kupiłem z ciekawości - bo piszą, że jest 38 szczytów do zdobycia vs 28 w obecnej ale nie zamierzam na dziś żadnej z nich zdobywać. I do dziś nie byłem wstanie odnaleźć informacji o tych szczytach. Więc je tu dziś wstawie.

W starej Koronie jakie byki są, każdy wie. Jest 14 pasm karpackich, 14 sudeckich i dochodzą Góry Świętokrzyskie - opierając się na podziale według Kondrackiego i licząc Tatry jako dwa pasma (Wysokie i Zachodnie), nie licząc Gór Bialskich i licząc Góry Świętokrzyskie jako jedno pasmo.
Nowa Korona opiera się na nowym podziale, według którego pasm górskich jest 33 pasm (według moich obliczeń).
Więc byłem ciekaw skąd te cztery dodatkowe doliczono, domyślając się, że policzono dwa szczyty z Beskidu Żywieckiego, bo Ślężę zapewne też doliczono.
I tak Ślęża na niej jest.

No to wrzucę tu listę szczytów z Nowej Korony
Karpaty:
1. Skrzyczne (Beskid Śląski)
2. Wielka Racza (Beskid Żywiecko-Kysucki)
3. Babia Góra (Beskid Żywiecko-Orawski)
4. Czupel (Beskid Mały)
5. Lubomir (Beskid Makowski)
6. Turbacz (Gorce)
7. Mogielnica (Beskid Wyspowy)
8. Starorobociański Wierch (Tatry Zachodnie)
9. Rysy (Tatry Wysokie)
10. Wysoka (Pieniny)
11. Radziejowa (Beskid Sądecki)
12. Lackowa (Beskid Niski)
13. Jaworniki (Góry Sanocko-Turczańskie)
14. Tarnica (Bieszczady Zachodnie)

Nowe szczyty to:
15. Ochodzita (Międzygórze Jabłonkowsko-Koniakowskie)
16. Bąków (Pasmo Pewelsko-Krzeszowskie - w tym przewodniku zwane Pasmo Pewelsko-Krzeczowskie)
17. Kiełek (Pogórze Orawsko-Jordanowskie)
18. Wajdów Groń (Działy Orawskie)
19. Magura Witowska (Pogórze Przedtatrzańskie)
20. Gęsia Szyja (Tatry Reglowe - tu uznano ją jako najwyższy szczyt na który wiedzie szlak)
21. Dudasowski Wierch (Magura Spiska - bo Gorków Wierch nie jest kulminacją)
22. Eliaszówka (Pogórze Popradzkie)

Sudety:
23. Wysoka Kopa (Góry Izerskie)
24. Okole (Góry Kaczawskie)
25. Śnieżka (Karkonosze)
26. Skalnik (Rudawy Janowickie)
27. Borowa (Góry Wałbrzyskie)
28. Waligóra (Góry Kamienne)
29. Ślęża (Masyw Ślęży)
30. Wielka Sowa (Góry Sowie)
31. Szczeliniec Wielki (Góry Stołowe)
32. Orlica (Góry Orlickie)
33. Jagodna Północna (Góry Bystrzyckie)
34. Szeroka Góra (Góry Bardzkie)
35. Śnieżnik (Masyw Śnieżnika)
36. Postawna (Góry Złote)
37. Biskupia Kopa (Góry Opawskie)

i Góry Świętokrzyskie
38. Łysica.

Jak widać doszły szczyty w części karpackiej.

Co sądzicie o takiej liście?

Gdybym ja miał się brać za zdobywanie odznak, to do tej listy albo Diademu jest mi najbliżej. Sam chcę odwiedzić każde pasmo górskie w naszym kraju ale ja sobie stworzyłem swoją listę i na niej są 31 pasma. Do tej pory pozostały mi jeszcze cztery pasma do odwiedzenia.
Ostatnio zmieniony 2025-03-15, 18:29 przez _laynn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Nowa Korona Polskich Gór

Postautor: _laynn » 2025-03-15, 11:14

Odnośnie przewodnika. Na początku jest wyjaśnienie czym jest ta korona.
Potem są informacje praktyczne - dla nowych turystów, a więc co ze sobą zabrać, jak spakować plecak co się może stać z pogodą itd.
Każdy ze szczytów jest opisany, jest wstawiona propozycja tras, niektóre propozycje są na dwa dni - np połączono w ten sposób zdobycie Ochodzitej i Wielkiej Raczy.
Proponowana trasa ma mapę - są podane podstawowe informację, czy to pętla, na ile dni, ilość km, przewyższenia, czas wędrówki i info jaka ta trasa jest.
Następnie jest opis przejścia, oraz ważniejszych miejsc jakie się przechodzi. Całkiem fajnie to wygląda.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-03-15, 13:40

Rozmawialiśmy już sporo w tym temacie na forum
viewtopic.php?f=1&t=6433

I taką postawą w ustalaniu było odrzucenie Pogórzy. A po drugie już widzę tutaj w tej liście niekonsekwencje. Gęsia Szyja wrzucona, z powodu tego, że jest na niej szlak, a do kilku innych szczytów też nie ma szlaku, a są na liście. :P (Tak wiem Tatry, ale pod Małą Królową Kopę można całkiem blisko dojść)
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-15, 14:20

Admini - proszę o scalenie tych tematów, czyli dołączenie tych kilku postów do tamtego wątku.

Nie zauważyłem tego wątku.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-15, 14:24

Coldman pisze:Rozmawialiśmy już sporo w tym temacie na forum
http://gorybezgranic.pl/viewtopic.php?f=1&t=6433

I taką postawą w ustalaniu było odrzucenie Pogórzy. A po drugie już widzę tutaj w tej liście niekonsekwencje. Gęsia Szyja wrzucona, z powodu tego, że jest na niej szlak, a do kilku innych szczytów też nie ma szlaku, a są na liście. :P (Tak wiem Tatry, ale pod Małą Królową Kopę można całkiem blisko dojść)

Dlatego ja zamiast się spuszczać na konkretne szczyty wolę odwiedzać pasma górskie.

A post napisałem na odpowiedź Wioli - no i to chyba pierwsza lista tej "nowej" korony.

Co do Ślęży - zawsze mnie dziwiło/nie dziwiło jej wstawienie, a wyższej Magury Witowskiej nie. (dziwiło bo to nie pasmo górskie - nie dziwi bo jednak to konkretna góra jest).
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-03-15, 17:24

ja to powiedział mój kolega przewodnik beskidzki: "nowy podział sobie, a prawie każdy przewodnik sobie i stosuje podział stary. Bo nowy jest idiotyczny albo co najmniej dziwaczny." A że pochodzi z Beskidu Żywieckiego, to nadal uważa że jest jeden, a nie dwa, a Ochodzita to Beskid, a nie żadne Międzygórze. "Jeszcze nie słyszałem, aby któryś z mieszkańców spod Ochodzity twierdził, że zamiast góralem beskidzkim jest międzygórskim" ;)

PS>Szeroka Góra to raczej Góry Bardzkie ;)

PS2> Nowy podział, ale stary brak konsekwencji. Skoro są najwyższe szczyty jakieś dziwacznego Pogórza Orawsko-Jordańskiego i Przedtatrzańskiego czy innych na zachodzie Beskidów, to dlaczego nie Wiśnickiego, Ciężkowickiego, Przemyskiego i jeszcze kilku na wschodzie kraju? Pogórze Orlickie też wywiało... taką koronę to można kupić w każdym sklepie z koronami.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-03-15, 17:57

Prawdziwa Korona jest tylko jedna słuszna: Korona Pagórów Jaworznickich

Przygoń (354 m n.p.m.),
Grodzisko (350 m n.p.m.),
Górę Wielkanoc (331 m n.p.m.),
Rudna Góra (318 m n.p.m.)
Glinna Góra (311 m n.p.m.)
Korzeniec (310 m n.p.m.)
Gródek (310 m n.p.m.)
Góra Bielana (305 m n.p.m.)
Góra Piertusowa (308 n.p.m.)
Knepowa Góra (308 n.p.m.)
Skałka (285 m n.p.m.)
Celinowe Górki (297 m n.p.m.)
Szczakowska Górka (285 n.p.m.)
Sadowa Góra (328 m n.p.m.).
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-03-15, 18:24

A czy można na nią z pieskiem?
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-15, 18:30

Poprawiłem Szeroką Górę.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-03-15, 18:39

Dzięki, laynn, za wpis. Nie żebym jakoś przykładała wagę do tych podziałów, ale przeczytać można.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-03-15, 20:46

Nie znam się, ale wypowiem się. Niech sobie ludzie zbierają korony gór wszelakich, skoro ich to kręci. Wadą każdej korony jest to, że oprócz szczytów ciekawych na liście znajdują się nudne, których jedyną cechą jest właściwa wysokość. Nie zmienia to faktu, że dla wielu osób zbieranie koron jest motorem działania, choć bardziej jest to "zaliczanie" niż przeżywanie. Na naszym forum korony chyba nie cieszą się estymą poza naszą forumową młodzieżą i nie ma w tym nic dziwnego, bo tu są cenione inne motywacje turystyczne. Niektóre nowe szczyty są na liście "z dupy", ale to już przedmówcy nadmienili, za to cieszy uznanie Pasma Pewelskiego jako osobnego bytu;) I czemu nie ma Gór Sudawskich? Jak tak można? ;)
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-16, 09:50

Pudelek pisze:PS2> Nowy podział, ale stary brak konsekwencji. Skoro są najwyższe szczyty jakieś dziwacznego Pogórza Orawsko-Jordańskiego i Przedtatrzańskiego czy innych na zachodzie Beskidów, to dlaczego nie Wiśnickiego, Ciężkowickiego, Przemyskiego i jeszcze kilku na wschodzie kraju? Pogórze Orlickie też wywiało... taką koronę to można kupić w każdym sklepie z koronami.

Po opisie poszczególnych karpackich szczytów jest wpis dotyczący Pogórzy.
Autorzy wyjaśniają, że dlatego nie są doliczone one do korony, ponieważ mimo rzeźby zbliżonej do rzeźby gór niskich, mało które przekraczają wysokość 500m npm, a do tego mają one niewielkie wysokości względne rzadko przekraczające 200m, a 300m już sporadycznie.
Na wstępie napisano ta:
"Wyznaczając mezoregiony, które bierzemy w niniejszym przewodniku pod uwagę, kierowaliśmy się przede wszystkim kryterium tego, czy można ich wzniesienia określić faktycznie mianem gór: by być do nich zaliczonymi, muszą przekraczać 500m wysokości bezwzględnej (tj. nad poziomem morza) i jednocześnie osiągać minimum 300m wysokości względnej od poziomu dolin. W ten sposób ograniczyliśmy listę mezoregionów, pomijając np. znajdujące się w obrębie zarówno Karpat jak i Sudetów rozmaite kotliny czy pogórza. Warto przy tym zaznaczyć, że na liście znalazły się mimo to niektóre "nietypowe: pogórza, bo nowy podział wprowadził kilka mezoregionów nazwanymi "pogórzami", jednak o faktycznie zdecydowanie górskiej rzeźbie (Pogórze Przedtatrzańskie czy Popradzkie)."

W tym rozdziale opisującym Pogórza Karpackie są opisane każde z nich i są wymienione ich najwyższe szczyty - ale jest to zrobione w skróconej formie, tj nie ma map, nie ma opisów szlaków.
Również po opisie szczytów sudeckich jest wzmianka o sudeckich pogórzach.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-16, 10:20

Każde pogórze jest krótko omówione, jest wymieniony najwyższy szczyt oraz krótka wzmianka skąd na niego można dotrzeć.

Lista Pogórzy Karpackich:
- Pogórze Śląskie - Jasieniowa 521m
- Pogórze Wielickie - Barnasiówka 566m
- Pogórze Wiśnickie - wzgórze bez nazwy między wsiami Kostrza a Wikowisko - 560m
- Pogórze Rożnowskie - Dąbrowska Góra - 583 lub 581m
- Kotlina Sądecka - Piekło 660m
- Pogórze Ciężkowickie - Liwocz 562m
- Pogórze Strzyżowskie - Bardo 534m
- Pogórze Dynowskie - Sucha Góra 585m
- Pogórze Przemyskie - Roztoka 642m
- Pogórze Jasielskie - Liwocz 533m
- Pogórze Bukowskie - Jawornik 693m

Pogórza Sudeckie:
- Pogórze Izerskie - Andelsky Vrch 573m
- Pogórze Kaczawskie - Ostrzyca 501m
- Pogórze Wałbrzyskie - Palczyk 588m
- Pogórze Orlickie - Góra Borowa 701m
- Obniżenie Noworudzkie - Włodzicka Góra 755m
- Obniżenie Ściniawki - bezimienny pagór nad wsią Kochanów 633m
- Brama Lubawskiej - Zadzierna 724m
- Kotlina Jeleniogórska - Krzyżna Góra 654m

Po omówieniu Gór Świętokrzyskich wspomniano jeszcze o Koronie Wyżyn:
- Ślęża - 718m - Przedgórze Sudeckie
- Agata w Górach Świętokrzyskich - 614m - jako trzecie pasmo górskie zaliczono je też do wyżyn
- Góra Zamkowa - 516m - Wyżyna Krakowsko-Częstochowska
- Biała Góra - 416m - Wyżyna Miechowska
- Góra Świętej Anny - 408m - Wyżyna Śląska
- Długi Goraj - 392m - Roztocze
- Góra Trzech Rzek - 386m - Wyżyna Wieluńsko-Woźnicka
- Góra Sabianów - 353m - Wyżyna Przedborska
- wzgórze bez nazwy - 340m - Wyżyna Wołyńska
- wgórze bez nazwy - 310m - Wyżyna Lubelska

I na koniec wspomniano o Koronie Polski.
Projekt, w którym dobywa się najwyższe punkty każdego z 16 województw.

Nie będę tu przepisywał całego przewodnika, ale właśnie przez takie wzmianki, bardziej mi się podoba ten pomysł od "starej" korony, w której są babole (jak Chełmiec z doliczoną wieżą jako najwyższy szczyt G. Wałbrzyskich).

Co do dodania niektórych szczytów pogórzy do górskich, to w jakimś stopniu rozumiem dodanie i Ślęży i Magury Witowskiej, co zaś mi nie siedziało w "starej" koronie.

Jak wspomniałem, mnie nie interesuje zdobywanie koron, punktów GOT czy jakichkolwiek odznak. Chcę odwiedzić każde pasmo górskie w Polsce, w tej liście są dwa pogórza (na mojej liście też jest Masyw Ślęży - jeszcze przede mną, oraz Magura Witowska, na której już byłem), a potem zamierzam właśnie odwiedzać pozostałe, pewnie wpierw pogórza, oraz inne mezoregiony.
Co do podziału stary-nowy. W większości wolę podział stary, a nowy traktuję jako ciekawostkę.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-03-16, 12:33

_laynn pisze:
Pudelek pisze:PS2> Nowy podział, ale stary brak konsekwencji. Skoro są najwyższe szczyty jakieś dziwacznego Pogórza Orawsko-Jordańskiego i Przedtatrzańskiego czy innych na zachodzie Beskidów, to dlaczego nie Wiśnickiego, Ciężkowickiego, Przemyskiego i jeszcze kilku na wschodzie kraju? Pogórze Orlickie też wywiało... taką koronę to można kupić w każdym sklepie z koronami.

Po opisie poszczególnych karpackich szczytów jest wpis dotyczący Pogórzy.
Autorzy wyjaśniają, że dlatego nie są doliczone one do korony, ponieważ mimo rzeźby zbliżonej do rzeźby gór niskich, mało które przekraczają wysokość 500m npm, a do tego mają one niewielkie wysokości względne rzadko przekraczające 200m, a 300m już sporadycznie.

czyli całkowicie subiektywne wybór które Pogórze należy wyróżniać, a które nie. Niektóre z tych pogórzy jak najbardziej mają rzeźbę zbliżoną do gór...

PS>Włączenie Krzyżnej Góry do... Kotliny Jeleniogórskiej (według starego podziału to Rudawy Janowickie) jest jednym z większych debilizmów tego podziału
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-16, 13:35

Pudelek pisze:czyli całkowicie subiektywne wybór które Pogórze należy wyróżniać, a które nie. Niektóre z tych pogórzy jak najbardziej mają rzeźbę zbliżoną do gór...
PS>Włączenie Krzyżnej Góry do... Kotliny Jeleniogórskiej (według starego podziału to Rudawy Janowickie) jest jednym z większych debilizmów tego podziału

Wspominają o tym, że niektóre są bardziej górskie - choćby Podtatrzańskie, czy Popradzkie Pogórze.

Właśnie sobie spojrzałem na mapę i to fakt, Krzyżna jest bezsensownie dołożona do KJ.

Z doborem pogórzy...wiesz tu każdy sobie może wymyślać to na swój sposób. Mnie jednak bliżej jest do tego tłumaczenia, niż to co jest w starej koronie, gdzie pominięto Magurę Witowską, o Górach Sanocko-Turczańskich czy Magurze Spiskiej nie mówiąc.