Schronisko PTTK Jagodna |
Autor |
Wiadomość |
opawski1

|
Wysłany: 2019-04-14, 22:08 Schronisko PTTK Jagodna
|
|
|
Schronisko PTTK Jagodna
Schronisko położone jest na umownej Przełęczy Spalona 811 m. (u podnóża najwyższego szczytu Gór Bystrzyckich Jagodna) Historia schroniska sięga 1895 r. kiedy to zbudowano gospodę w stylu sudeckim. Gdy w Góry Bystrzyckie zaczęli zaglądać narciarze obiekt przejęło Kłodzkie Towarzystwo Górskie, wyremontowało i otworzyło schronisko z noclegami. Po II wojnie obiekt został zdewastowany, ale od 1948 r. przejęło je PTT w Kłodzku, wyremontowało i udostępniło turystom.
Obiekt znajduje się przy tzw. Autostradzie Sudeckiej, można dojechać tu autem od strony Bystrzycy Kłodzkiej, Międzylesia i Zieleńca. Obecnie obiekt oferuje noclegi, pyszną kuchnię, biblioteczkę, salę konferencyjną.
Strona schroniska: http://www.jagodna.com |
_________________ MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/ |
Ostatnio zmieniony przez opawski1 2019-05-27, 14:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
creamcheese
|
Wysłany: 2019-04-29, 08:46
|
|
|
Kilka razy spałem tam, schronisko sympatyczne, psy też...choć prowadząca, miła pani, akurat miała chyba gorsze dni, bo nie była zbyt miła |
|
|
|
 |
gar
|
Wysłany: 2019-04-29, 18:37
|
|
|
Schronisko po ogromnych zmianach na lepsze (choć jest jeszcze trochę do zrobienia). Standard pokoi i łazienek zdecydowanie wzrósł. Grzeją i to porządnie. Miłą obsługa. Świetne jedzenie i ogromne porcje. |
|
|
|
 |
opawski1

|
Wysłany: 2019-05-27, 14:47
|
|
|
Jagodna to moje ulubione schronisko górskie!
Bardzo lubię do niego wracać, w sumie spędziłem tu już 4 noce.
Schronisko uwielbiam za prawdziwy klimat, tutaj naprawdę odpoczywam. Ładny wystrój sali, obrazki na ścianach, piec, stara drewniana podłoga. Jest biblioteczka z mnóstwem książek i czasopism górskich, gry planszowe, wygodne fotele, sala z projektorem. Z głośników leci miła dla ucha muzyka.
Obsługa miła, chętnie doradza turystom gdzie wybrać się w trasę. Jedzenie bardzo smaczne i ogromne porcje. Sala jadalna dostępna całą dobę nawet po zamknięciu bufetu, tak samo czajnik i wrzątek.
W części noclegowej pokoje w standardzie schroniskowym (łóżko, stolik, krzesła, szafa), w niektórych pokojach łóżka piętrowe. Pokoje ogrzewane (nawet latem), czasami aż za gorąco |
_________________ MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/ |
|
|
|
 |
gar
|
Wysłany: 2019-07-16, 18:40
|
|
|
Poziom jedzenia na Jagodnej bez zmian, czyli bardzo dużo, bardzo dobrze i za rozsądne pieniądze. Oraz spory wybór piwa |
|
|
|
 |
creamcheese
|
Wysłany: 2019-07-17, 12:52
|
|
|
gar napisał/a: | Oraz spory wybór piwa |
Wśród nich opat z marychą |