Prawdziwa* Korona Gór Polski |
Autor |
Wiadomość |
Lidka
Lidka

|
Wysłany: 2023-01-19, 05:05
|
|
|
Prawie mam :27
Pierwsza z tej listy to Łysica zdobyta w 1982 r |
_________________ Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton). |
Ostatnio zmieniony przez Lidka 2023-01-19, 05:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dakOta

|
Wysłany: 2023-01-19, 10:35
|
|
|
sprocket73 napisał/a: | Nazwę Bielana w liczbie pojedynczej pierwszy raz zobaczyłem na mapie/planie Jaworzna, który można było kupić w latach 80-tych w kiosku ruchu. Nie zdziwiłbym się jakby taką nazwę zapisali gdzieś zaborcy, a potem na podstawie tych opracowań zrobiono współczesne mapy.
W każdym razie chciałem tylko pokazać jak bardzo to są trudne sprawy nazewnictwa i podziałów geograficznych. |
Podobna historia, chyba najbardziej kuriozalna, wiąże się ze szczytem (!) Siwakowska Dolina (707). I nie są one odosobnione. |
_________________ Zawsze trzeba iść. Jak się nie ma gdzie - tym bardziej. |
|
|
|
 |
Pudelek

|
Wysłany: 2023-03-09, 14:52
|
|
|
Tak a propos Twojej listy, to, posiłkując się nowym podziałem, jak i podziałami Czechów i Słowaków, to powinienen dodać Ochodzitą - to najwyższy szczyt Międzygórza Jabłonkowsko-Koniakowskiego. 895 metrów to zawsze coś |
_________________ Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód! |
|
|
|
 |
darkheush
Beerwalker

|
Wysłany: 2023-03-10, 07:17
|
|
|
Pudelek napisał/a: | powinienen dodać Ochodzitą - to najwyższy szczyt Międzygórza Jabłonkowsko-Koniakowskiego. 895 metrów to zawsze coś |
Tym bardziej, że od parkingu to jakieś... 5 minut z buta |
|
|
|
 |
Coldman

Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2020 Posty: 612 Skąd: Wysoczyzna Kaliska
|
Wysłany: 2023-03-10, 10:11
|
|
|
Pudelek napisał/a: | Tak a propos Twojej listy, to, posiłkując się nowym podziałem, jak i podziałami Czechów i Słowaków, to powinienen dodać Ochodzitą - to najwyższy szczyt Międzygórza Jabłonkowsko-Koniakowskiego. 895 metrów to zawsze coś |
Pogórzy bym raczej nie umieszczał w Koronie Gór Polski
Dodając Ochodzitę z automatu trzeba było by dodać kilka innych. |
_________________ Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2023-03-10, 12:24
|
|
|
Ileś lat temu na innym forum najwyższą górą Polski ogłosiliśmy Tczew. |
_________________ Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi |
Ostatnio zmieniony przez Dobromił 2023-03-10, 12:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Coldman

|
Wysłany: 2023-03-10, 13:03
|
|
|
Dobromił napisał/a: | Ileś lat temu na innym forum najwyższą górą Polski ogłosiliśmy Tczew. |
Również byłem |
_________________ Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach |
|
|
|
 |
Piotrek

Wiek: 47 Dołączył: 06 Lip 2013 Posty: 10418 Skąd: Żywiec-Sienna
|
Wysłany: 2023-03-10, 22:13
|
|
|
Ochodzita wcale taka niska nie jest, prawie 900 m n.p.m. ,więc nie ma jej co lekceważyć Dużo niższe popierdółki są w KGP.
A to, że kilka chwil od drogi?. Drobiazg, zawsze można zrobić podejście od Zwardonia i się wydłuży |
Ostatnio zmieniony przez Piotrek 2023-03-10, 22:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
opawski1

|
Wysłany: 2023-03-11, 11:53
|
|
|
Nie śmiejecie się z Ochodzitej bo ja idąc na tą górę z powodu burzy musiałem zrobić wycof i zakładać obóz w blaszanym garażu pod szczytem, aby przeczekać trudne warunki. Więc to jest poważna góra, z niewielu szczytów robiłem wycofy |
_________________ MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/ |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2023-03-11, 12:38
|
|
|
"Mądry wycof nie przynosi ujmy". |
_________________ Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi |
|
|
|
 |
sokół

|
Wysłany: 2023-03-11, 17:47
|
|
|
Ja także musiałem skryc się w młodniku podczas burzy, byłem z Mirkiem. Ochodzita to nie przelewki. |
_________________ Lepiej paść na stojąco, niż przetrwać bitwę na kolanach |
|
|
|
 |
Pudelek

|
Wysłany: 2023-03-11, 18:02
|
|
|
Coldman napisał/a: | Pogórzy bym raczej nie umieszczał w Koronie Gór Polski
|
ale to integralna część gór i tak naprawdę robiąd KGP powinno się uwzględniać i pogórza. Dodajmy do tego, że przecież Ślęża leży na pogórzach, a nawet na przedgórzach i jest w zestawie. To kolejny przykład, czemu ta "oficjalna" KGP jest do dupy. Zresztą sam Ślężę uwzględniłeś u siebie, więc pora być konsekwentnym |
_________________ Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód! |
Ostatnio zmieniony przez Pudelek 2023-03-11, 18:07, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Mirek
mirek

Wiek: 61 Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 3668 Skąd: wodzisław śląski
|
Wysłany: 2023-03-11, 19:36
|
|
|
sokół napisał/a: | Ja także musiałem skryc się w młodniku podczas burzy, byłem z Mirkiem. Ochodzita to nie przelewki. | Potwierdzam, po raz pierwszy od kilku lat pelerynkę wytargałem z plecaka. |
_________________ Sto wiorst nie droga,sto rubli nie pieniądz,sto gramów nie wódka. |
|
|
|
 |
Coldman

|
Wysłany: 2023-03-12, 23:25
|
|
|
Piotrek napisał/a: | Ochodzita wcale taka niska nie jest, prawie 900 m n.p.m. ,więc nie ma jej co lekceważyć Dużo niższe popierdółki są w KGP.
A to, że kilka chwil od drogi?. Drobiazg, zawsze można zrobić podejście od Zwardonia i się wydłuży |
Magura Witowska - najwyższy szczyt Pogórz Przedtatrzańskich ma 1232m i jej nie ma
Pudelek napisał/a: | Coldman napisał/a: | Pogórzy bym raczej nie umieszczał w Koronie Gór Polski
|
ale to integralna część gór i tak naprawdę robiąc KGP powinno się uwzględniać i pogórza. Dodajmy do tego, że przecież Ślęża leży na pogórzach, a nawet na przedgórzach i jest w zestawie. To kolejny przykład, czemu ta "oficjalna" KGP jest do dupy. Zresztą sam Ślężę uwzględniłeś u siebie, więc pora być konsekwentnym |
No to Ślężę trzeba wywalić, bo w drugą stronę to bym musiał dodać kilkanaście szczytów po 500-600m.
W sumie listę zrobię jutro tak do pokazania.
Sama Ślęża jest 12 najwybitniejszym szczytem w Polsce, jest to wysokie miejsce, wiec nie ma co się dziwić dlaczego jest wstawiana w wszelkie korony |
|
|
|
 |
Mirek
mirek

Wiek: 61 Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 3668 Skąd: wodzisław śląski
|
Wysłany: 2023-03-13, 05:41
|
|
|
Chełmiec jest w Koronie, a wyższa jest Borowa. |
_________________ Sto wiorst nie droga,sto rubli nie pieniądz,sto gramów nie wódka. |
|
|
|
 |
|