Książkowe nowości |
Autor |
Wiadomość |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-03-29, 09:27
|
|
|
Nie jest to nowość - pierwsze wydanie w Polsce wyszło w 1968 roku - ale wg mnie warto przeczytać : Nevil Shute "Ostatni brzeg". Wizja świata po wojnie atomowej.
Był też film na podstawie książki. |
_________________ Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu |
|
|
|
 |
Izabela
Cieszynioki

|
Wysłany: 2021-03-29, 10:07
|
|
|
Ja chyba sięgnę po "Pizzeria Kamikaze" Etgara Kereta, jak mam w domu a jak nie, to chyba zamówię "Żmijowisko" Wojciecha Chmielarza i zobaczę czy mi się spodoba.
Miłego dnia i oby do piątku |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-03-29, 10:50
|
|
|
Oglądałem serial i czytałem "Żmijowisko" - polecam. Chmielarz ma talent do pokazywania mrocznych stron rodzin. |
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-05-22, 10:59
|
|
|
"Skręcona historia" Jakub Ostromęcki.
Film historyczny prawdę Ci pokaże … |
|
|
|
 |
koncial
|
Wysłany: 2021-05-28, 13:05
|
|
|
U mnie ostatnio klasyka z Kanału Sportowego - Biografie Iwana/Szamotulskiego/KOwalczyka i Największe górskie tragedie przyszły ;D |
_________________ Brak podpisu |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-07-19, 08:42
|
|
|
Robert J. Szmidt "Ostateczne rozwiązanie".
Motto : "Jeśli Bóg istnieje, będzie musiał błagać mnie o przebaczenie" - napis wyryty na ścianie baraku w Auschwitz.
Alternatywna wersja historii - co by było gdyby Hitlera ubito w listopadzie 39 roku. |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-07-23, 20:57
|
|
|
O kurwa !
To ma sens !
MarekW - do księgarni ! |
|
|
|
 |
marekw
Wiek: 55 Dołączył: 18 Cze 2014 Posty: 3406 Skąd: Sucha Beskidzka

|
Wysłany: 2021-07-26, 06:12
|
|
|
Dobromił napisał/a: | MarekW - do księgarni ! |
Chyba się skusze. |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-07-26, 06:28
|
|
|
I na pewno więcej powiesz o szczegółach książki. Policja, Rzym, szpital - w Suchej dzieje się sporo. |
|
|
|
 |
Tomasz

|
Wysłany: 2021-09-01, 11:58
|
|
|
|
|
|
|
 |
Tomasz

|
Wysłany: 2021-09-21, 11:50
|
|
|
|
|
|
|
 |
laynn

|
Wysłany: 2021-09-28, 18:40
|
|
|
Szczelina.
Pomysł fajny. Ale nudna. Do tego oczywiście jako cukrzyk, wkurza mnie bzdurne przedstawienie cukrzycy. Bo jak jest słabo, to wystarczy dostrzyknąć insuliny i w minutę się poprawia. No takiej bzdury dawno nie czytałem.
Sama książka...no cóż, z miłą chęcią mogę odstąpić.
Lektura obowiązkowa? Nie. Jak już nie ma nic, nawet harlekinu, to i owszem może warto po nią sięgnąć. |
|
|
|
 |
Wiolcia

|
Wysłany: 2021-11-24, 15:37
|
|
|
Ja ostatnio przeczytałam też "Strach" Kariki. Jego pomysły na książki są w porządku, ale drażni mnie maniera pisarza, którą widzę ponownie w tej książce. Główny bohater w obliczu "nieznanego" już w pierwszym rozdziale rozsypuje się na kawałki. W pozostałych dalej nie może, cierpi, jest u kresu wytrzymałości nerwowej, nadal się rozsypuje - i tak w kółko... ciągle o tym ględzi. No ileż można? Te wynurzenia stają się męczące po kilkunastu stronach. To samo było w "Szczelinie".
Ale atmosferę Karika potrafi budować. Zakończenie, jeśli chodzi o przesłanie, jest przewrotne i udane. Co nie oznacza, że fabularnie też tak jest. Całą tajemnicę spłycono, ograniczając się do: "byłem, widziałem, zrozumiałem". To tak, jakby autor poszedł na łatwiznę ( w "Szczelinie" też nie mamy pełnego wyjaśnienia zagadki).
Ale w sumie cieszę się, że już byłam na Cebracie i to przed przeczytaniem książki. Już wtedy, przy mglistej pogodzie, atmosfera na tej górze była specyficzna. Już nie muszę iść i się bać .
Laynn, zamiast kupować, wypożycz. Śląskie ma w tym roku program, z którego od paru miesięcy skrzętnie korzystam. Możesz co miesiąc dostać darmowy kod do Legimi. Nie jestem jakąś wielką wielbicielką ebooków i wolę książki papierowe, ale naprawdę mam teraz fenomenalny dostęp do wielu książek, których w naszej wiejskiej bibliotece nie byłabym w stanie wypożyczyć. Te bardziej wartościowe mogę kupić, ale kryminały są jednorazowe, więc obecnie wolę je wypożyczać.
A, teraz czytam "Sielankowanie pod Tatrami". Też ktoś tu polecał.
Dobromił, napisałam z kulturą i sensem? |
|
|
|
 |
laynn

|
Wysłany: 2021-11-24, 20:19
|
|
|
Wiolciu lubię mieć też swoje książki. Regał ma jeszcze trochę wolnego miejsca. Choć teraz żona mi pożyczyła z Biblioteki.
Przy okazji, jako miłośnik fantasy, oraz s-f może ktoś coś porządnego podsunąć?
Lubię polską fantastykę, Wiedźmina mam całego, Pana Lodowego Ogrodu, Achaje i Pomnik Cesarzowej Achai też mam. I coś w ten deseń. Diune mam na celu przeczytać, tzn dotychczas czytałem pierwszy tom, który zresztą mam w domu. |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2021-11-25, 08:24
|
|
|
Wiolcia napisał/a: | Dobromił, napisałam z kulturą i sensem? |
Jak zawsze.
Wiolcia napisał/a: | ale drażni mnie maniera pisarza, którą widzę ponownie w tej książce. Główny bohater w obliczu "nieznanego" już w pierwszym rozdziale rozsypuje się na kawałki. W pozostałych dalej nie może, cierpi, jest u kresu wytrzymałości nerwowej, nadal się rozsypuje - i tak w kółko... ciągle o tym ględzi. No ileż można? |
Może w ten sposób przelewa na papier swoje fobie ? Tak swoją drogą idą mrozy ...
laynn napisał/a: | Przy okazji, jako miłośnik fantasy, oraz s-f może ktoś coś porządnego podsunąć? |
Z trochę innej beczki ? Interesuję Cię też literatura "po katastrofie" ? Coś w rodzaju "Bastionu" Kinga ? |
|
|
|
 |
|