Góry Leluchowskie |
Autor |
Wiadomość |
darkheush
Beerwalker

|
Wysłany: 2022-12-12, 21:34
|
|
|
Adrian napisał/a: | nietoperze pomogły cerkwi i to się liczy |
Nie tylko tej w Dubnem Adrian. Z tego co wiemy, to lista jest dłuuuuuuuga. Leluchów, Blechnarka, o ile dobrze kojarzę kościół w Sękowej... z miejscem gniazdowania spotkaliśmy się również na Roztoczu.
Adrian napisał/a: | no może poza tymi modłami |
Daleko mi do zabobonów, jednak jak się słucha tego typu opowieści Pani Przewodnik w Takim miejscu, to coś w tym musi być |
|
|
|
 |
buba

|
Wysłany: 2022-12-12, 21:46
|
|
|
darkheush napisał/a: | buba napisał/a: | a jak? |
Pod dachem cerkwi zalęgły się podkowce małe, gatunek ściśle chroniony, jednak było ich zbyt mało, by Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody „pro-natura” zajmujące się zliczaniem populacji, zadecydowało o dofinansowaniu. Wówczas wierni z Leluchowa, gdzie nietoperz już sponsorował cerkiew powiedzieli księdzu z Dubnego, żeby się modlił o te podkowce i co się stało – w ciągu roku kolonia rozrosła się z kilku do kilkudziesięciu sztuk, dzięki czemu można było uznać stanowisko! Widocznie modły się opłaciły, bo cerkiew ma nowy dach i odnowioną część polichromii. (stan na 2019) |
A to ci ciekawa historia! A jak robili nowy dach to atmosfera remontu nie zaszkodziła tym nietoperzom? Bo nietoperze zazwyczaj chetniej zasiedlają stare, zapomniane strychy, niz takie gdzie wyją wiertarki a potem wszystko jest szczelne i wali świeżą farbą... Czy to jakies nowoczesne nietoperki i tutaj chetnie sie wprowadzily rowniez do wyremontowanego mieszkanka?? |
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia.. |
Ostatnio zmieniony przez buba 2022-12-12, 21:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darkheush
Beerwalker

|
Wysłany: 2022-12-12, 22:17
|
|
|
buba napisał/a: | Czy to jakies nowoczesne nietoperki i tutaj chetnie sie wprowadzily rowniez do wyremontowanego mieszkanka?? |
Raczej te nowoczesne
Sorry Sebastian za off-topa w Twojej relacji |
|
|
|
 |
Wiolcia

|
Wysłany: 2022-12-28, 18:04
|
|
|
Bardzo pomysłowa i ładna pętla. I tereny niszowe, rzadziej uczęszczane, a piękne.
Cerkiew w Dubnem rzeczywiście jest rewelacyjnie położona, mam nawet podobne zdjęcie, ale z wiosny.
Byłam jednak nieco za późno i białe kwiaty z drzewka obok cerkwi już opadły.
A te tereny to rzeczywiście koniec świata. Nie na darmo SDM śpiewał "W Leluchowie, miła, zaczyna się koniec świata"... |
|
|
|
 |
|